Transportering av hästar

Frakt och transport har varit ett aktuellt ämne sen urminnestider och speciellt transport av djur. Oavsett om de ska till slakt eller till nya ägare har säkerheten ifrågasatts många gånger under årens lopp. Förr i tiden kunde ägare och uppfödare hyra container och skeppa djuren på det viset över landets gränser. Det var inte alltid transporterna var godkända och djuren hade det långt ifrån bekvämt.

Idag är det mycket bättre men trots det finns det fortfarande slaktare och andra djurägare som väljer att hyra container och skeppa djuren på ett billigt men vidrigt sätt. Det går inte att kontrollera alla djurägare i världen men idag är det mycket bättre gränskontroller än vad det var förr. Idag är det ett uppmärksammat problem och det jobbas ständigt för att det ska bli bättre.

Idag transporteras ofta tävlingshästar genom att ägaren väljer att exempelvis hyra en container från alabanza som sedan placeras på ett flygplan. Självklart är det speciella flygplan som transporterar hästar och det görs med stort fokus på säkerhet, därav användandet av container. Hästarna som transporteras är ofta värda flera hundra tusen till och med miljoner kronor så det ligger i största fokus att säkerheten är garanterad och hög.

Ett annat sätt att transportera hästar på är att åka båt och för vissa länder är det mindre krångligt att åka båt med djuren. Annars kan det tillkomma flera dagar i karantän och det är inte alla flyg som tar emot djur. Hästar är självklart ett djur som inte alla bolag kan frakta då det rör sig om ett så pass stort djur men även hundar och katter kan vara problem att transportera mellan länder. I vissa fall får djurägaren åka via andra länder för att till slut kunna nå sin sista destination. Det som är det viktigaste är att minska lidandet och stressen för djuren som måste transporteras. Oavsett om det rör sig om transport till slakt eller till en ny ägare.