Optimalt stall

I ett tidigare inlägg skrev jag om hur garage inte är bra områden för hästar och hur de istället kan vara bra ställen för alla hästverktyg som man kan tänkas ha. Jag hoppade dessvärre över att gå igenom hur ett optimalt stall kan se ut, så jag tänkte att jag skulle kunna göra det nu istället.

Ett stall kan se ut på många sätt, och kan vara olika stort, och kan uppfylla olika syften – redan här ser ni att det kan vara svårt att peka på exakt vad ett “optimalt” stall behöver. Man får tänka på hästar som människor gällande stället där de ska spendera all sin tid ätandes och sovandes, för att nämna några saker. Alla hästar vill ha olika stall, precis som vi människor vill ha olika lägenheter, hus och hem överlag.

Två saker kan jag hjälpa till att informera om, dock – värme, ljus och ljud. Hästar fungerar inte riktigt som vi på det sättet att de inte trivs i för varma temperaturer – runt 10 grader så brukar det bli för mycket för hästar som spenderar mycket tid i stallet. De svettas på grund av sin tjocka päls och känner obehag inför det. Att ha ett ganska nedkylt, men lagom varmt klimat i stallet är alltså viktigt, och det går lätt att ordna. Uponor har många golvvärmesystem som fungerar bra för detta ändamålet, till exempel.

Det andra är ljuset. Se till att ha mycket ljus in i stallet då hästar mår bra av att få “solbada” – deras tillväxt och päls mår bra av det, och brunstigheten ökar i takt med säsongsförändringarna. Försök alltså inte ha artificiellt ljus i stallet, utan öppna upp med många fönster och öppningar för hästarnas skull.

Det tredje är ljud. Stall får enligt lag inte låta ljudnivån övergå 65 decibel. Ha därför inga högljudda apparater såsom fläktar och dylikt i stallet, och om det är ett måste, se till att de är ljuddämpade.

Det var mina snabba tips för ett optimalt stall! Hoppas det hjälper er i er hästskötsel.