Människa djur och hjärta

Jag är en obotlig djurvän vilket kanske gör mig lite partisk, men jag anser att de är bra för människor på alla sätt och vis. Att vara i kontakt med djur kan sänka stressnivåerna hos människor. Därför har man på vissa ålderdomshem börjat ha sällskapsdjur. Det har visat sig positivt påverka allmänhälsan bland de boende. Självklart finns det diverse allergifrågor att ta ställning till men det brukar gå att ordna så att alla blir nöjda.

 

takecare

 

När jag var liten var en av mina största rädslor att någon i min omgivning skulle drabbas av hjärtfel. Kanske för att min pappa jobbade hela tiden och ofta var så stressad att han såg ut som en soltorkad tomat. Kanske är det en av anledningarna till att jag i äldre ålder sökte mig till KBT för att hantera min tendens att oroa mig för saker jag inte kan kontrollera. Jag har läst en hel del om hjärtstartare. Om någon drabbas av hjärtfel och får hjälp av någon annan med en hjärtstartare inom 5 till 10 minuter så överlever tydligen i stort sett alla. Hade jag vetat detta som liten skulle jag nog ha känt mig lugnare. Åtminstone om jag hade en hjärtstartare.

Kunskapen om riskerna för akuta hjärtstopp verkar vara väldigt låga. Tydligen är det inte ovanligt att hjärtstartare inte används trots att de finns tillgängliga. Folk verkar vara oroliga för att de ska göra fel. Om någon blir livlös är det alltid bättre att göra vad som helst än att inte göra något alls. Hjärtstartare fungerar genom att stabilisera kroppens elektriska aktivitet. Man placerar två elektroder på personen som har drabbats och så avgör maskinen vad som behövs. Ibland kan det krävas manuell hjärt- och lungräddning också. Därför tycker jag att alla bör gå en sådan kurs. Om något händer en närstående måste känslan av att inte kunna göra något vara hemsk. Vet man däremot att man har de verktyg som krävs för att hjälpa så känner man sig nog tryggare. Det vet jag iallafall att jag gör.