Grovfoder till hästar

Det vanligaste grovfodret är hö, och ett bra hö täcker en stor del av hästens näringsbehov. För att höet ska anses vara bra så ska det vara grönt, bladrikt, lukta gott och inte damma eller vara mögligt. Det ska även vara bärgat på en odlad vall och gärna före eller precis runt midsommar. Det här är för att hö som har bärgats sent har sämre näringsinnehåll. För att vet precis vad höet innehåller så kan du göra en foderanalys.

En häst behöver 1,2 kilo hö per 100 kg. Alltså, om en häst väger 500 kg så borde den hästen äta runt 6 kg hö varje dag.

Hösilage är konserverat, inplastat gräs som inte har torkat lika länge som hö, men längre än ensilage. Det är mycket vanligare med hösilage nu än vad det varit förr, men det ställer stora krav på skördemetod och förvaring. Vid bärgningen så kan döda djur råka plastas in i balarna och då finns det risk att en bakterie som kallas botulinumtoxin bildas, och det kan leda till en sjukdom som kallas botulism. Hästar kan dö av botulism därför ska alla hästar som äter hösilage vaccineras mot botulism.

Det rekommenderas att göra en foderanalys även på hösilage, för att veta hur hög vattenhalten är. Om hösilaget har en vattenhalt på 50% ska hästan ha 2 kilo per 100 kg vikt.