Kombinera KBT med djur – finn inre frid

Jag som skriver detta heter Anita. Under hela mitt liv har jag haft en stor kärlek för djur då jag är uppvuxen på gård med flera djur runtomkring mig. Nu äger jag en egen gård med tre hästar, tre hundar och fem katter. Ett par kaniner åt ungarna har vi införskaffat också. Mina djur har alltid hjälpt mig genom motgångar och framgångar i livet. Men för något år sedan kände jag att den glädjen jag fick av mina djur inte var tillräcklig. Jag gick in i en depression och visste inte hur jag skulle ta mig ur det. Utåt sett var mitt liv perfekt – djuren, gården och familjen. Men ändå mådde jag så dåligt. Att ta mediciner var det aldrig tal om då jag starkt tror på att kroppen kan läka sig själv med lite hjälp av andra yttre eller inre faktorer än mediciner. Detta ledde till att jag hittade en behandling som kallas för KBT som är en förkortning för kognitiv beteendeterapi.

Jag läste på allt jag kunde finna om KBT och insåg snabbt att detta kunde hjälpa mig på vägen tillbaka. Jag letade upp hur jag själv kunde gå en KBT-utbildning. På detta vis hittade jag min KBT-terapeut som var helt fantastisk! Tillsammans kom vi på en plan hur jag skulle ta mig ur depressionen och finna glädjen igen. Hon var även väldigt positivt inställt mot att kombinera min KBT-behandling med den lyckan jag finner tillsammans med mina djur. När vi kommit fram till detta var det upp till mig att se till att mitt beteendemönster ändrades.

3 månader senare fann jag inre frid. En frid jag aldrig upplevt innan, och allt detta tack vare KBT-behandlingen och mina fantastiska husdjur. Att ta hand om djur och känna deras tacksamhet och kärlek varje dag är något som hjälper många genom vardagen och livet, men att kombinera det med KBT var något av det bästa jag har gjort! Det var vägen för inre frid och lycka för mig, och kan bli för dig också.