Begagnade hästar?

Det är ganska dyrt att hålla på med hästar. Jag tror att det är därför som många hellre väljer att gå på ridskola än att ha egna. Alla har såklart inte möjligheten att äga egen häst då de kräver stora ytor. De flesta med egna hästar äger, hyr eller arrenderar mark. Har man tur och känner många markägare kan man komma billigt undan. Ett större problem är när man ska köpa hästen. Det finns många som väljer att köpa sina hästar begagnade. Det vill säga att de köper hästar som under en längre tid har ägts av någon annan. Att göra det är lite som att spela på lotto. Eller jag kanske borde säga som att spela sportsbetting på travet. Varför då tänker du kanske. Jo, det ska jag förklara.

När det kommer till hästköp är det väldigt oklart vad som egentligen gäller. Att köpa en häst anses enligt lagen vara som att köpa vilken annan produkt som helst. Men om du köper en dammsugare riskerar du aldrig att märka att den har fel på sina hälsenor. Det är jättesvårt att kunna bevisa att hästens skada inte har uppkommit efter man köpt den. Därför riskerar man att köpa en häst som inte går att rida på utan att ha någon som helst rätt att få sina pengar tillbaka.

 

hastpafalt

 

För att det ska bli tydligt vad jag pratar om kan vi ta ett exempel. Anta att Lisa köper en begagnad häst som verkar frisk och kry men några veckor efter köpet uppvisar en inflammation i hoven. Det kan innebär att hästen varken kan skos eller ridas. Då anses det vanligtvis finnas en rätt att häva köpet och få pengarna tillbaka. Om det däremot visar sig att hästen har ett felaktigt bett som gör att den inte kan äta tillräckligt för att fungera som tävlingshäst så får man stå sitt kast. Detta innebär att det oftast bara är de mest allvarliga skadorna som gör att man kan få några pengar tillbaka.

Det finns några saker man kan göra för att inte hamna i en liknande problemsituation.

Gör en hästbesiktning med hjälp av en veterinär och be om papper från tidigare veterinärbesök

Låt någon med stor hästerfarenhet provrida hästen

Be om referenser till personer som tidigare har köpt hästar av säljaren

Se till att säljaren skriver ned alla påståenden om hästens hälsa på ett papper som ni sedan båda undertecknar. Då kan ingen av er påstå att den andre ljuger.

Tänk på detta vid nästa hästköp!